kynsipiikki ja kynsivallintulehdus
Iho- ja kynsimuutokset

TOP 3 kynsiongelmat

Varpaisiin ja niiden kynsiin voi kohdistua mitä moninaisinta kiusaa, ja nyt perehdymme muutamaan yleisimpään. Usein kynsivaivat kohdistuvat pääasiassa isovarpaan kynteen sen suuremman koon ja siihen kohdistuvan suuren kuormituksen vuoksi, kun taas pienemmät varpaankynnet pääsevät hieman helpommalla.

1. Kynsipiikki ja kynsivallintulehdus

kynsipiikki ja kynsivallintulehdus

Kynsivallintulehdus ilmenee kynnen viereiseen ihoalueen kipuna, punoituksena ja turvotuksena. Yleensä sen aiheuttaa syvälle ja näkymättömiin jäävä terävä piikkimäinen uloke kynnen reunassa, joka hankaa ihoon pienen haavan. Kynsivallintulehdus voi tulla myös kynnen kärkeen, jos kynsi on alimittainen ja vapaa reuna hankaa pehmytkudosta.

Hoitona on kynsipiikin poisto ja kynteen kohdistuvan paineen vähentäminen. Hoitotoimenpiteet ovat kivuttomampia, jos kynsivallintulehdus saadaan ensin hallintaan hyvän haavanhoidon avulla. Tähän kuuluu tulehtuneen alueen puhdistaminen ja antiseptinen voide, esimerkiksi Bacibact tai Abilar. Kovin märkivissä tapauksissa haavaa voi liottaa apteekista saatavalla natriumpermanganaattijauheesta tehdyllä jalkakylvyllä.

2. Sisäänkasvanut kynsi

Oikealla leikkaustekniikalla on suuri merkitys sisäänkasvaneen kynnen ja kynsipiikin leikkaustekniikassa. Kynsi tulisi pyrkiä leikkaamaan suorassa linjassa, ei pyöristetysti kynsivallin puolelta. Terävät reunat voi hioa kynsiviilalla.

Sisäänkasvanut kynsi tarkoittaa kynttä, jonka reuna kaartuu kuperana kynsivalliin sitä painaen. Se esiintyy usein aiemmin mainittujen kynsipiikin ja kynsivallintulehduksen kanssa. Sisäänkasvaneeseen kynteen ei kuitenkaan välttämättä liity tulehdusta tai ole yhtä kivulias, mutta se voi olla pieni mutta pitkäaikainen vaiva.

Kynnen sisäänkasvu voi johtua väärästä kynsien leikkaustekniikasta, kynteen kohdistuneesta vammasta tai iän tuomista muutoksista. Ahtaat kengät ja hikoilevat jalat lisäävät myös sisäänkasvun riskiä. Hoitona on kynteen kohdistuvan paineen vähentäminen esimerkiksi kuitukangaseristeellä ja kynnen hionnalla. Pitkällä aikavälillä kynnen oikaisu voi tuoda apua ongelmaan.

Kynttä voidaan oikaista esimerkiksi Podofix-menetelmällä, jossa kynteen liimattu oikaisija vetää kynttä suoremmaksi pikku hiljaa sen kasvaessa

3. Mustunut ja irronnut kynsi

Kynsi voi mustua kynteen kohdistuvan tapaturman tai kovan hankauksen seurauksena, esimerkiksi vaelluksella pikkuvarpaan kynnet herkästi mustuvat. Se on myös yleinen vamma jalkapalloilijoilla ja muilla urheilijoilla.

Kynnen mustuminen johtuu kynnen alle kynsipatjan ja kynnen väliin valuvasta verestä, joka muodostaa hematooman eli mustelman. Useimmiten laaja mustuminen johtaa ennenpitkää kynnen irtoamiseen. Tapaturman aiheuttama mustuminen voi olla hyvinkin kivulias, kun äkillisesti kynnen alle vuotava veri aiheuttaa painetta. Tätä voidaan helpottaa valuttamalla verta kynteen tehtävällä reiällä.

Laaja mustuminen aiheuttaa useimmiten ennen pitkää kynnen irtoamisen. Tässä vaiheessa kipu helpottaa, mutta paljaaksi jäävä kynsipatja on arka. Takaisin kasvavalla kynnellä on riski sisäänkasvuun, sillä kynsivallit voivat levitä kun kynsi ei ole pitämässä niitä muodossaan. Kynnen juureen kohdistuva vamma voi myös vahingoittaa kynsimatriisia, jolloin kynsi voi pysyvästi kasvaa takaisin eri muotoisena kuin aiemmin.

Saatat myös pitää...