Sukat ovat keskeinen osa jalkojen sekä myös kenkien suojaamista, sillä ne lisäävät niiden käyttöikää. Hyvät sukat ehkäisevät hankausta, ihovaurioita, ihon hautumista, varpaiden virheasentoja ja kynsimuutoksia. Huonot sukat voivat rasittaa jalkoja monin tavoin lisäten hikoilua, hiertymiä ja painetta.
Huono hygienia lisää infektioriskiä, joten sukkia tulisi olla riittävä määrä. Keskimäärin suomalainen kuluttaa sukkia 7 paria vuodessa, kun keskiarvo muissa EU-maissa on 15 paria. Sukkia olisi myös hyvä olla erilaisia eri käyttötarkoituksiin. Esimerkiksi putkisukat voivat olla kotona mukavat mutta kengässä mennä ryppyyn ja painaa.
Hyvän sukan ominaisuudet
Oikea koko
Yleinen sukkalapsus on liian pieni koko. Puristavat sukat hiostavat ja hankaavat aiheuttaen pahimmillaan varpaiden asentovirheitä ja kynsien sisäänkasvua. Sopivan kokoisten sukkien osto voi tuntua haastavalta, kun kokonumero on vain suuntaa-antava eikä sovittaminen onnistu. Sukkien kokonumeron pitäisi olla 1-2 numeroa kengännumeroa suurempi, esimerkiksi jos kengät ovat kokoa 40, sukat olisivat kokoa 41-42.
Materiaali
Sukan materiaalin tärkein tehtävä on kuljettaa hikeä pois ihon pinnalta, sillä kosteus ja hautuminen eivät tee hyvää iholle. Suomen olosuhteet ovat jalkojen kannalta varsin hiostavat varsinkin kylmällä kaudella, kun paksumpia kenkiä käytetään koko päivä, sisätiloissakin. Myös vedenpitävät jalkineet, olivat ne sitten kumisaappaat tai kalvokengät, asettavat omat haasteensa hengittävyydelle.
Selkeästi heikoimmin hengittävä materiaali on vanha tuttu puuvilla. Se on kylmä ja varastoi tehokkaasti kosteutta itseensä. Luonnonkuidut ovat muutoinkin kosteudensiirron kannalta harmillisen huonoja kuituja, vaikka toisaalta villa onkin lämmin ja antibakteerinen. Tekokuidut taas tuovat sukkaan parempia teknisiä ominaisuuksia. Sekoitesukissa on saatu yhdistettyä molempien parhaat puolet: hengittävyys, nopea kuivuminen, kestävyys, lämpimyys/viileys ja pehmeys.
Resori
Myös sukansuulla on merkitystä. Etenkin jos taustalla on jalkojen turvotusta aiheuttava sairaus, resori ei saa olla kireä ja kapea, sillä se heikentää alaraajojen verenkiertoa. Resorin tulee olla joustava ja leveä, jotta paine jakautuu tasaisesti ja laajalle.
Sukkien hoito
Hyviä sukkia kannattaa huoltaa huolella. Sukat vaihdetaan päivittäin, ja ne kannattaa pestä nurinpäin jotta nukka ja irtolika peseytyvät pois, sillä nukka saattaa kynsiuurteeseen hiertyessään aiheuttaa kynsivallintulehduksen tai kynnen sisäänkasvun.
Jalka- ja kynsisienitapauksissa tulisi huomioida jalkojen ympäristön hygienia, ettei tapahdu uudelleentarttumista. Yksi keino on ostaa paketillinen edullisia sukkia joita voi surutta pestä 60 °C ja korvata uusilla infektion parannuttua. Toinen vaihtoehto on käyttää desinfioivaa pesuainetta (esim. Erisan Oxy+) joka toimii jo 40 °C lämpötilassa.
Sukkien kokoa kannattaa hieman seurailla, sillä vanhatkin sukat saattavat vielä kutistua. Uudet sukat kannattaa pestä ennen käyttöönottoa irtoavien väriaineiden aiheuttaman kosketusihottuman ehkäisemiseksi.
Lähde: Stolt, Flink, Saarikoski & Väyrynen 2017: Jalkaterveys