Hieronta

Voiko raskaana oleva mennä hierontaan?

Tässä toukokuun äitienpäiväpostauksen toisessa osassa tutustumme hieman hieronnan vaikutuksiin erityisesti raskaana olevan näkökulmasta.

Odottavan aika on usein pitkä ja muutoksen täyteinen. Raskauden edetessä painon lisäksi myös kehon ryhti ja painopiste muuttuvat. Niin kuin viime postauksessa jo mainittiinkin, selkärangan luontaiset mutkat korostuvat ja hormonaalisista muutoksista johtuen nivelsiteet löystyvät etenkin lantion alueella. Muuttunutta ryhtiä ja löystyneitä niveliä tukeakseen, erityisesti selän ja lantion lihakset työskentelevät normaalia enemmän. Odotuksen myötä tulleet muutokset voivat käydä kehon päälle, jolloin seurauksena on lihaskipuja ja väsymystä selän alueen lihaksissa, lantion alueella sekä jaloissa.

Raskaus ei ole este hieronnalle, mutta asiasta on hyvä kertoa hierojalle etukäteen aikaa varatessa.

Moni tuleva äiti kaipaakin lihaskipuja helpottavaa hierontaa, mutta pohtii samalla hierontakäsittelyn turvallisuutta itselle sekä kehittyvälle vauvalle. Raskaus ei ole este hieronnalle, mutta asiasta on hyvä kertoa hierojalle etukäteen aikaa varatessa. Tällöin hieroja osaa varautua hoitoon varaamalla riittävästi pyyhkeitä sekä tyynyjä, joilla odottavan asiakkaan asento saadaan tuettua mukavaksi.

Normaalisti hieronta tapahtuu pääosin vatsamakuulla ja raskausajan ensimmäisen kolmanneksen ajan vatsallaan makaaminen sujuukin yleensä ilman ongelmia. Toisesta kolmanneksesta ylöspäin hieronta toteutetaan pääsääntöisesti asiakkaan ollessa kylkimakuulla sekä mahdollisesti myös selin tai istuen. Tuntemukset ovat kuitenkin hyvin yksilöllisiä ja sopiva hieronta-asento etsitään aina yksilöllisesti hoidon alussa sekä vaihdetaan tarvittaessa hoidon aikana.  

Oireita lievittävän hoidon lisäksi hieronta voidaan nähdä kehoa synnytykseen valmentavana toimenpiteenä.

Oireita lievittävän hoidon lisäksi hieronta voidaan nähdä kehoa synnytykseen valmentavana toimenpiteenä. Synnytyksen lähestyessä hyvin jännittyneet selän ja lantion lihakset voivat häiritä vauvan asettumista kohti lantionpohjaa. Lihasten käsittely rentouttaa kehoa ja mieltä, mikä on eduksi etenkin raskauden loppuvaiheessa. Hieronnalla voidaan vaikuttaa myös raskauden aikaiseen turvotuksen tuomaan epämukavaan tuntemukseen etenkin alaraajoissa.

Jalkaterapia Avenuen tarjoamista hierontapalveluista klassinen hieronta sekä jalkojen hemmotteluhieronta sopivat myös raskaana olevalle. Varausta tehdessä suosittelemme ilmoittamaan mahdollisesta raskaana olosta. Mikäli kysyttävää herää ennen varaamista, yhteyttä voi ottaa puhelimitse tai sähköpostitse.

Klassisessa hieronnassa voidaan käsitellä esimerkiksi selän ja niskan aluetta tai asiakkaan tarpeiden mukaisesti myös jalkoja sekä käsiä. Hieronta toteutetaan raskauden ensimmäisen kolmanneksen jälkeen yleensä kylkimakuulla tai selin. Hieronnan aikana vältetään tuottamasta kovaa painetta kylkien, vatsan sekä alaselän alueelle.

Alaraajojen turvotuksen aiheuttamaan ikävään tunteeseen palveluistamme 45 minuutin hemmotteleva jalkahieronta, joka keskittyy erityisesti jalkaterien, säärien ja pohkeiden alueelle, on täsmähoitoa parhaimmillaan. Tämän aineenvaihduntaa vilkastuttavan hieronnan lisäksi tavoitteena on kosteuttaa jalkojen ihoa, mikä voi kuivua yhtäkkisen turvotuksen myötä.

Saatat myös pitää...