Hieronta

Purentalihasten hieronta VS. jumahtaneet leukapielet

Tylppä ja jomotteleva kipu toisella puolen leukaa tai kasvoja voi kieliä purentaelimistön ongelmasta.  Kasvojen kipuoireiden ja päänsäryn lisäksi esimerkiksi korvaoireet, leukanivelen äänet suuta avatessa sekä palan tunne kurkussa voivat kertoa purentaelimistön lihasten kuormittuneisuudesta.

Katsaus suun sisäpuolelle

Purentaelimistö koostuu kasvoilla ja suun sisäpinnalla sijaitsevista lihaksista, korvannipukan vieressä tunnusteltavissa olevasta leukanivelestä sekä hampaista. Purentaelimistön ensisijaisena tehtävänä on ruoan pienentäminen sekä puheen tuotto, mutta tästä huolimatta leukapielillämme on tapana kiristyä näiden toimien ulkopuolellakin.

Monelle on tuttua hampaiden pureminen yhteen stressaavassa tilanteessa tai narskuttelu nukkuessa. Tämän lisäksi pään eteen työntyminen esimerkiksi näyttöpäätetyötä tehdessä tai kännykkää selatessa, muuttaa huomaamatta alaleuan asentoa ja kiristää leukaniveltä tuottaen ärsytystä niveltä ympäröiviin pehmytkudoksiin. Joskus vaivan taustalla voi olla harmittomalta tuntuva tottumus, kuten toistuvan purukumin puremisen aiheuttama ylikuormitus leukojen alueella.

Toistuessaan liika leukanivelen käyttö voi ylikuormittaa sekä niveltä että sitä ympäröiviä lihaksia.

Purentalihasten hieronta voi auttaa

Purentalihasten hieronnalla pyritään lievittämään kipuoireita käsittelemällä pään, niskan ja purentaelimistön lihaksia sekä kasvojen ulkopuolelta että suun sisäpuolelta. Tavalliseen hierontaan verrattuna käsittelyn voimakkuus on paljon kevyempi. Käsihygieniasta pidetään huolta hoidon aikana ja suun sisältä käsitellessä käytetään suojakäsineitä.

Mikäli lihakset ovat hyvin jännittyneet, hierontahoitoa voidaan joutua toistamaan kuuriluontoisena esimerkiksi 3-5 kertaa aina 1-2 viikon välein, kunnes oireisiin saadaan helpotusta. Tämän lisäksi päivittäinen itsehieronta sekä mahdollisten harjoitteiden toteutus on tärkeää pysyvämmän lopputuloksen saavuttamiseksi.

Ajan purentalihasten hierontaan hoitolassamme voit varata ajanvarauksestamme.

Saatat myös pitää...