Jalkasieni on ihon tulehdus, joka tarttuu herkästi ja alkaa varvasvälistä, hoitamattomana leviten kynsiin ja jalkapohjan ihoon. Ihon sieni-infektiosta käytetään myös nimitystä jalkasilsa. Jalan ja kynsien sieni-infektion englanninkielinen termi athlete’s foot viittaa infektion yleisyyteen aktiiviliikkujoiden parissa, joilla on useita sienelle altistavia riskitekijöitä: kovalle rasitukselle joutuva iho, ahtaat kengät, kiireessä huonosti kuivatut jalat sekä hikoilu.
Sienen itiöt viihtyvät kosteissa ja lämpimissä tiloissa tartuttamiskykyisinä kuukausia, jollei niitä desinfioida, ja sukat ja kengät ovat niiden ihanteellista elinaluetta. Tästä syystä on suositeltavaa käyttää vain omia, uutena ostettuja kenkiä ja sukkia niin aikuisilla kuin lapsillakin.
Toisinaan kynsissä voi esiintyä kynsisientä muistuttavia rakenne- ja värimuutoksia, jotka johtuvatkin iän tuomista muutoksista tai trauman aiheuttamista kynnen kasvuhäiriöistä. Epäselvissä tapauksissa lääkäri voi tehdä sieniviljelyn.
Sieni-infektion riskitekijöitä
- Jalkojen liikahikoilu ja sen aiheuttamat varvasvälihautumat
- Jalkojen ja varpaanvälien hautumista lisäävät tiiviit varpaat, ahtaat kengät, huonosti hengittävät sukat ja kengät
- Paljain jaloin liikkuminen julkisissa tiloissa, kuten pukuhuoneet, suihkut, saunat, uimahallit, liikuntahallit ja hotellien kokolattiamatot
- Heikentynyt yleiskunto tai sairaus, kuten diabetes
- Samassa taloudessa asuu henkilö, jolla on kynsisieni
Jalkaterapeutin vastaanotolla tarkastetaan aina varvasvälien ihon kunto, sillä tämä on paikka johon saattaa olla hankala itse nähdä. Varvasvälihautuma näyttää myös usein varsin viattomalta, eikä oireile välttämättä lainkaan, joten se jää helposti huomaamatta. Hautuma on kuitenkin ihorikkona infektioportti, joka altistaa sieni-infektion lisäksi muillekin tulehduksille, kuten ruusulle.

Varvasvälihautuma ja jalkasilsa oireilevat usein ihon hilseilynä, punoituksena tai laajempina laattoina irtoavana ihona. Tämä johtuu siitä, että ihoa ärsyttävä sieni pakottaa sen uusiutumaan normaalia nopeammin, sama ilmiö on nähtävissä päänahan hilseilyssä.
Kynteen levittyään kynsisieni aiheuttaa värimuutoksia, kuten laikuittaista tai koko kynteen levinnyttä kellastumista, ja rakennemuutoksia kuten paksuuntumista ja haurastumista.

Sieni-infektion ennaltaehkäisy
- Varvasvälien pesu ja huolellinen kuivaus
- Hengittävät kengät, kosteutta siirtävät urheilusukat tai varvassukat
- Tarvittaessa lampaanvillan käyttö varvasväleissä imemässä kosteutta
- Omat hygieniatuotteet jaloille: kynsisakset, pyyhe, omat kengät, suihkutossut julkisissa tiloissa
Kynsisienen hoito
Pitkään muhineen kynsisienen hoito voi vaatia aikaa, vaivaa ja kärsivällisyyttä, joten olisi ihanteellista hoitaa vaivaa heti oireiden ilmaannuttua. Apteekin reseptittömiä lääkkeitä voi käyttää heti oireiden ilmaannuttua.
Hygieniasta on huolehdittava jalkojen päivittäisen saippuapesun ja huolellisen kuivaamisen muodossa. Sukat ja jalkapyyhe tulee pestä muusta pyykistä erillään 60°C, ja kengät olisi hyvä desinfioida suihkeella (esim. Kiilto Antibact, Sanytol, Orasept FG). Treenikassissa sukat ja kengät säilytetään erillisessä muovipussissa, joka hävitetään käytön jälkeen.
Jalkaterapeutti voi auttaa neuvomalla, puhdistamalla ja hoitamalla jalat sekä esimerkiksi ohentamalla kynsisienen paksuunnuttamat kynnet. Tämä on hyödyllistä jo siksi, että sienilääkkeet pääsevät vaikuttamaan tehokkaammin, sekä siksi että terveellä kynnellä on tällöin mahdollisuus korvata infektoitunutta kynttä nopeammin. Kynsisienen hoito perustuu siis sekä sienen lääkkeelliseen torjuntaan, että hygienian ylläpitoon uudelleentartunnan välttämiseksi.