Hieronta

Koskettava apu stressiin

Nykyarki on usein enemmän tai vähemmän aikataulutettua eloa työn, kotiaskareiden ja muiden velvollisuuksien välillä. Pieni määrä kiirettä ja stressiä kuuluu elämään, mutta rentoutumista ei pidä unohtaa. Rasittavan arjen keskellä moni rentoutuukin käpertymällä läheisensä kainaloon, paijaamalla lemmikkieläintä tai hakeutumalla hierojan näppien tuntumiin.

Miellyttävä kosketus rauhoittaa sekä kehoa että mieltä, mutta miksi.

Kosketus, kuten esimerkiksi halaaminen, silittäminen ja myös hieronta, käynnistävät kehossa oksitosiini nimisen hormonin tuotannon. Tällä niin kutsutulla mielihyvähormonilla on ahdistuneisuutta ja henkisiä paineita lieventävä vaikutus, sillä verenkiertoon erittyessään stressihormoni kortisolin määrä pienenee.

Oksitosiini aktivoi myös kehoa rentouttavan hermon, vagushermon, toimintaa.

Vagushermo, joka tunnetaan myös nimellä kiertäjähermo, on nimensä mukaisesti lähes koko kehon ympäri kiertävä parasympaattinen hermo.

Parasympaattinen hermo, eli tahdosta riippumaton hermo, aktivoituu levossa ja säätelee monia elintoimintoja. Parasympaattinen hermosto aktivoituessaan hidastaa kiivaana pamppailevaa sydämen sykettä sekä rauhoittaa kiihtynyttä hengitystä.

Toisaalta tätä tahdosta riippumatonta parasympaattista hermostoa voidaan jossain määrin aktivoida omalla tietoisella toiminnalla juuri vagushermon kautta. Kosketuksesta hankitun oksitosiinin lisäksi vagushermoa voi kokeilla aktivoida hengityksen avulla. Pallealihaksen avulla tapahtuva syvä ja rentouttava hengitys aktivoi vagushermoa, sillä hermo kulkee tämän lihaksen läpi.

Kokeile rentouttavaa hengitysharjoitusta

  • Asetu makuulle tai istumaan mukavaan asentoon. Rentouta vatsan, rintakehän ja hartioiden alue.
  • Aseta toinen käsi ylävatsan päälle ja toinen rintakehälle. Käsien avulla on helppo tunnustella rintakehän ja vatsan välistä liikettä.
  • Hengitä rauhallisesti nenän kautta sisään niin, että vatsa pullistuu. Rintakehän täytyisi pysyä sisäänhengityksen ajan kohoamatta paikoillaan.
  • Hengitä suun kautta rauhallisesti ja rennosti ulos.

Saatat myös pitää...