Näin loppukesästä, monien lomakauden päättyessä, voisi olla sopiva ajankohta sukeltaa hieman jalkojen omahoidon maailmaan. Tässä osassa käsitellään jalkojen ihonhoitoa, joka joskus tuppaa elämän pyörteissä jäämään hieman vähemmälle huomiolle. Huomioida se kuitenkin kannattaisi, sillä kotihoidolla on suuri merkitys jalkojen terveyden ja jalkaterapeutin vastaanotolla aikaansaadun hoitotuloksen ylläpidolle.
Tiivistetysti jalkojen ihon hoito käsittää jalkojen puhdistuksen, kosteutuksen ja sopivien sukkien ja jalkineiden käytön. Kuulostaa yksinkertaiselta – ja sitä se pohjimmiltaan onkin – mutta sisältää monta pientä huomionarvoista seikkaa, joita ei välttämättä ole tullut ajatelleeksi.
Puutteellinen kotihoito näkyy erityisesti ihossa, esimerkiksi kuivuutena, halkeamina ja varvasvälihautumina, mikä voi johtaa sieni-infektioon.
Hoitomokabingo – montako saat?
- Huono hygienia: jalkojen pesu ja kuivaus on suurpiirteistä, sukkia ei vaihdeta päivittäin
- Ihoa ei rasvata tai käytetään liian kevyitä voiteita
- Ylihoitaminen: ahkera raspaus joka provosoi kovettumia, liiallinen kylvetys tai varpaanvälien rasvaus, jolloin iho rikkoutuu kosteudesta
- Tilanteeseen sopimattomat tai väärän kokoiset sukat ja kengät hankaavat ihon rakoille, kovettumille tai känsille tai hautovat varpaanvälien ihoa
Step 1 – Jalkojen pesu
Jalat ja erityisesti varvasvälit kannattaa pestä vedellä ja saippualla päivittäin, sillä ne altistuvat päivän aikana hikoilulle sekä ympäristön bakteereille ja sienille. Tasapainosta riippuen tämän voi tehdä suihkussa tai lavuaarissa, tai erillisessä saavissa. Varsinaisia jalkakylpyjä tai pitkää liottamista ei suositella säännöllisesti, sillä iho voi vettyä liikaakin (maseraatiossa iho muuttuu valkoiseksi, pehmenee ja alkaa kuoriutua).
Varvasvälit tulee kuivata huolellisesti, ja monet tykkäävät käyttää tähän pienempää, ohutta pyyhettä joka on helppo saada mahtumaan ahtaisiin varvasväleihin.
Step 2 – Jalkojen kosteutus
Kuiva iho ei kykene suojelemaan kehoa yhtä hyvin kuin kimmoisa, joustava ja terve hyvän kosteustasapainon iho. Valitettavasti kuivan ihon rasvaus joskus ja jouluna ei riitä, vaan rasvauskertoja olisi oltava vähintään yksi päivässä. Erityisesti iho kannattaa voidella heti suihkun tai saunan jälkeen, jolloin voide lukitsee ihoon imeytyneen veden paikoilleen eikä päästä sitä haihtumaan ennen aikojaan.
Jotta rasvauksen muistaisi, siihen kannattaa kehittää jokin rutiini, esimerkiksi se että voidepurkki on yöpöydällä, ja jalat rasvaa ennen nukkumaanmenoa kun ei tarvitse enää nousta sängystä (suosittelemme samaan iltarutiiniin myös hyvää kirjaa). Puristamattomat, ohuet puuvilla- tai villasukat yön yli rasvatuissa kintuissa tuovat toimitukseen merkittävästi lisää tehoja.
Jalkojen, varsinkin jalkapohjien ja kantapäiden, iho on paksumpaa kuin muualla kehossa ja kaipaa siksi paksumpaa voidettakin. Joissakin perusvoiteissa ilmoitetaan rasvapitoisuus (esim. Apobase), jolloin 30-60 % on usein hyvä rasvaprosentti. Mitä enemmän voiteessa on vettä, sitä kevyempää se on, ja säärille riittää usein vesipitoisempikin vartalovoide.
Jos perusvoide ei tunnu riittävän, kannattaa rasvan määrän lisäksi kiinnittää huomiota myös muutamiin hyödyllisiin lisäaineisiin. Erityisen mukava ainesosa on karbamidi eli urea, joka pienempinä pitoisuuksian kosteuttaa tehokkaasti ja suurempina pitoisuuksina kuorii lempeästi.
Paras voide on se jonka muistat käyttää
Jos haluaa alkaa oikein hifistellä kosmetiikatietämyksellä, voi ainesosien maailmaan upota syvemmällekin. Yleisesti ottaen vaikuttavat aineet voidaan jakaa kosteutta sitoviin humektantteihin, pehmentäviin emollientteihin ja kalvon muodostaviin okklusiiveihin.
- Humektantit – sitovat kosteutta ympäristöstä tai itse ihosta. Esim. glyseriini, urea, karbamidi, hyaluronihappo
- Emollientit – pehmentävät. Esim. keramidit, kasviöljyt, silikonit.
- Okklusiivit – muodostavat mekaaniselta kulutukselta ja veden haihtumiselta suojaavan kalvon. Esim. vahat, vaseliini, parafiiniöljy, lanoliini, mehiläisvaha, sheavoi
Erityisen kuivat, kovettuvat ja halkeilevat kantapäät kaipaavat tehokasta urean tuomaa kosteutusta ja kuorintaa sekä öljyjen ja vahojen okklusiivista, pehmentävää suojaa. Halkeilevien kantapäiden omat salvat ovat hyvin okklusiivisia.
Sopivia voiteita myydään niin jalkaterapeutin vastaanotolla, apteekeissa kuin hyvinvarustelluissa kaupoissakin. Kannattaa kokeilla erityisesti diabeetikoille suosittuja jalkavoiteita, koska ne ovat usein hyvin tehokkaita, miellyttäviä käyttää ja ilman turhia hajusteita.