Iho- ja kynsimuutokset jalan toiminta Kengät

It’s a match! Millainen on hyvä kenkä?

Jalkineet ovat muutakin kuin tyyliä täydentävä asuste. Kengän tehtävä on suojata jalkaa ulkoisilta vaurion aiheuttajilta, kylmyydeltä sekä kosteudelta. Varsinkin Suomen vaihtelevassa säässä ilman kenkiä ulkona liikkuminen voi olla jo ajatuksena epämiellyttävä. Tarpeellisuudestaan huolimatta, moni nykyaikaisista jalkaongelmista johtuu jalkineiden käytöstä.

Ongelmana on tottumus epäsopivien kenkien käyttöön. Liian pieni kenkä puristaa ja hankaa ihon kovettumille sekä voi aiheuttaa virheasentoja etenkin varpaiden alueelle. Liian suuri kenkä taas hölskyy jalassa kuormittaen varpaita, joita jännittämällä pyritään estämään kengän liiallista heilumista liikkuessa.

Tässä jutussa tutustutaan hyvän arkikengän ominaisuuksiin niin kutsutun terveen jalan näkökulmasta. Esimerkiksi suuret jalan asentopoikkeamat ja jalkojen pintatuntoon ja verenkiertoon vaikuttavat sairaudet vaativat usein kengältä erityisominaisuksia. Samoin joissain ammateissa ja harrastuksissa tarpeellisten jalkineiden ominaisuudet poikkeavat tässä esitellystä arkikengästä.

Sopiva kenkä istuu huomaamattomasti kuin nenä päähän

Kenkäostoksilla kiinnitä huomiota kokonumeroiden sijaan tuntemukseen jalassa kenkää sovittaessa. Kokeile kenkiä kuormitettuna, eli seisten ja kävellen. Jalat turpoavat hieman päivän mittaan, joten kenkiä on hyvä sovitella vasta iltapäivän puolella. Mikäli jalkasi ovat selvästi eri kokoa, valitse kengät isomman jalan tuntemusten mukaan.

Ennen kenkäkaupoille lähtöä tai jo olemassa olevien kenkien tarkastusta, voit tutustua hyvän kengän ominaisuuksiin tämän jutun lopussa olevasta listauksesta. Kenkien kirjo kaupoissa on hyvin laaja ja täysin kaikkia ominaisuuksia täyttäviä jalkineita on yleensä haastavaa löytää. Älä lannistu, vaan pyri löytämään mahdollisimman hyvin kriteerit täyttävät jalkineet. Pyri ainakin löytämään jalkineet, joissa on varpaille riittävästi tilaa, sillä suurin osa kenkien aiheuttamista jalkaongelmista on seurausta kapeakärkisistä tai pituussuunnastaan liian pienistä kengistä.

Hyvä kenkä on…
  • Riittävän tilava varpaiden ja päkiän alueelta. Huolehdi, että kengän kärjessä on sopivasti tyhjää tilaa eli ns. käyntivaraa (aikuisella 12 mm pisimmästä varpaasta mitattuna, kasvuikäisellä lapsella 15-17 mm). Huomioi myös, että päkiän reunat eivät hankaudu kenkään eikä varpaat ota kiinni kengän yläosaan.
  • Mahdollisimman suora lestinen. Mikäli kengän pohjaan piirrettäisiin viiva kantapään keskeltä kohti varpaita, jäisi viivan molemmille puolille yhtä paljon kengän pohjaa näkyviin eikä kengänpohjan malli kaarru merkittävästi suhteessa suoraan viivaan. Tarkasta myös, että kengän sisäpohja on mahdollisimman tasainen ja muotoilematon. Tällöin kengässä on tilaa jalkaterän pienten lihasten monipuoliselle käytölle sekä luonnolliselle kävelytyylille.
Lestin suoruuden voi tarkistaa piirtämällä kuvitteellisen viivan kantapään keskeltä varpaisiin. (Kuva: Helena Holma)
  • Istuva kantapään kohdalta. Hyvin istuva kengän kantio pitää kengän paikoillaan vähentäen kengän hölskymistä.
  • Säädettävä kiinnitys (nauha-, tarra- tai remmikiinnitys). Säätövara kengän päällä sekä nilkassa mahdollistavat paremman istuvuuden käyntivarasta tinkimättä.
  • Kevyt ja joustava. Kengän on hyvä olla suhteellisen kevyt ja ulkopohjan taipuisa, pehmeä ja kiertolöysä (kenkä joustaa kierrettäessä tiskirättimäisesti), jotta jalkaterän luonnolliset liikeradat toteutuvat kävelyn aikana.
Taipuisa kengän pohja tukee luonnollista kävelytyyliä ja mahdollistaa jalkaterän pienten lihasten monipuolisemman käytön. (Kuva: Helena Holma)
  • Eniten käytetyiden kenkien tulisi olla mahdollisimman matalakorkoiset. Ihanteellisessa kengässä paino jakaantuu jalkaterällä tasaisesti. Korko kantapään alla siirtää kehon painoa päkiälle ja varpaille.
  • Kengän materiaalin on hyvä olla sääolosuhteet huomioon ottaen mahdollisimman hengittävä.

Saatat myös pitää...